Thursday, October 30, 2014

Tömma lösdriften



Vi har börjat med att tömma lösdriften från all ved, takpannor och diverse.
Långsamt och säkert går det framåt. Eftersom vi är bara på gården under helgerna tar det lite längre tid.
Jag är inte alls till någon stor hjälp längre eftersom jag har fått foglossning måste jag håller mig ganska stilla och tar det ännu lugnare.
Tur att grannen Jan hade lust att hjälpa till.

Thursday, October 23, 2014

Hö- danslogen

 Blick från logen ner till infarten
 Jan och Birgittas hus
 Höloftet som också kan användas som danslogen

Tuesday, October 21, 2014

Planera renoveringen



För någon vecka sedan var vi hos Lasse och Jenny och tittade på deras hus.
De är gamla vänner av Peter och Lasse har sin egen snickerifirma.
Peter fick hjälp med renoverings kalkylen och så valde vi ut färger till dörrar och väggar.  

Monday, October 20, 2014

En gammal landå...

Fick vi med på köpet. Som allt annat ska den också renoveras och en av våra hästar ska köras in, men det får bli en senare projekt.

Sunday, October 19, 2014

Lägger om taket på drängstugan



Igår var vi första gången en hel dag på gården.
Jan och Birgitta hade värmt upp huset till oss dagen innan så det var hyggeligt varmt när vi kom. 
Vi började med att välja ut lite saker som vi önskar oss och markerade de med gula post-its, resten skulle gå till en auktionsfirma. 
Eftermiddagen spenderade Peter på att reparera taket på drängstugan.

Monday, October 13, 2014

Loge med höskulle

 På vänster sidan ser man porten till garaget, där det stor en hästvagn som vi har fått med. Portalen i mitten går till en bilgarage och på höger sidan finns det ett förråd som jag hade tänkt använda till trädgården och pyssel. Rund hörnet finns det snickerboa som är hur mysigt som helst.
 Uppfarten till huset.
 Snickerboa



Sunday, October 12, 2014

Kommande lösdriften

Det gamla hönshuset - svinstall (med utedass) kommer byggas om till lösdrift. På vänster sidan av byggnaden blir det två stora boxar i engelsk stil, med tvådelat dörr så hästarna kan se ut.
I mitten blir det ett sadelkammare och på höger sidan blir det en ligghall till lösdriften, sedan blir det ett skärmtak utanför som extra skydd och markplattorna framför stallet, utmed hela framsidan.
Inne i lösdriften blir det en thermobar vattenautomat och höhäck med slowfeeder nät som kommer stå ett bra bit från stallet även den på markplattor, så att hästarna kan stå torra medans de äter.
Stallet, som är byggt tidigt 1800 talet, tillhörde ursprungligen en annan gård innan lagaskifte 1883. När gården flyttades ur byn, ett bit längre bort, blev stallet kvar och tillkom vår gård.

Friday, October 10, 2014

Kontraktsskrivningen är klart

 Kaffe bordet efteråt. Mäklaren Anders gjorde bilden.
 Jan och Peter tittar på gamla kartor från byn.
En liten höst hälsning till säljarna.

Klockan nio imorse var det dags att skriva under köpekontrakten. Tänk att vi kommer få våran drömgård! Vilken lycka! Det finns nog inga ord som kan beskriva den här känslan!
Samtidigt tror jag att Peter har haft en större glädjestund idag än mig eftersom jag tog ut all glädje redan i förskott medan han tar allt stegvis.
Att skriva under kontrakten var bara en liten formalitet för mig, för gården har ju redan varit vårs i flera veckor nu - enligt mig iaf.
Efter all paragraf uppläsande och underskrivande bjöd säljarna på ett mysigt kaffebord.
Vi är verkligen lyckligt skattat att ha fått så varma, hjärtliga och emot kommande grannar.
När mäklaren Anders hade åkt vidare gick Peter och Jan igång och började titta på gamla kartor, lagstifteboken - som vi fick låna hem, och gamla kort.
Mycket historie finns här att upptäcka och det kommer bli himla roligt och spännande att forska mer.

Wednesday, October 8, 2014

Ombyggnads planer

 Fasaden kommer ändras, vi återställer den som den har varit i 1898
 Nedre våningen som den är nu
 Nedre våningen efter ombyggnaden, vi återställer köket där den har varit innan
Övre våningen, vi kommer byter om badrummet och barnkammaren, sedan kommer det bli en öppen balkon ner till trapporna.

Så är man igång med mätningar till ombyggnads planer



Så var det dags att mäta insidan av huset för att rita renoveringsplaner. Huset har inte blivit renoverat sedan 70-talet och behöver ganska mycket kärlek och omsorg.
Det är precis det som Peter har drömt och pratat om så mycket. Han är helt i sin element och det bara lyser om honom när han pratar om renoveringen av gården.
Stora fördelen är att gården är oförstört och det har inte gjorts några galna renoveringar innan.
På första bilden ser man Peter mäter i köket, stilen kallas nog retro-chic. De två andra bilder är från övervåningen, en av sovrummen och blick in i badrummet från hallen, till vänster ser man trapporna ner.
Det kommer bli helt annorlunda...

Tuesday, October 7, 2014

May love be the heart of this home


Husbesiktning det andra. Vi träffades med mäklaren och ägaren för att gå igenom huset en gång till. Drömmen blir verklighet.

Drömmen var nästan slut innan den ens hade börjat

Nyckel till snickerboa

I somras åkte vi ner till Österrike för att hälsa på min familj. Gården var med oss hela tiden och Peter började bygga om den och renovera den i huvudet. Jag funderade på hur och vart vi skulle ha vårt grönsaksland och höns.
Efter Österrike kom vi lite av oss eftersom vi fick en liten magiskt överraskning i form av en bebis i magen. I början stod jag med ena benet hela tiden inne på sjukhuset och det fanns inte mycket tid att tänka på gården. Efter situationen hade stabiliserat sig bestämde vi oss för att ringa till mäklaren igen och säger till honom att hi vill gärna titta på gården en gång till.
Till saken hör att vi hade en överenskommelse med mäklaren att han skulle höra av sig om det fanns andra intressenten.
Vi var minst sagt häpnad över när han berättade att gården var redan bortlovad.
Peter var jätte besviken. För mig var det klart att vi skulle ha gården ändå så jag trodde inte riktigt på det. Jag var övertygad om att den skulle komma upp på marknaden igen.
Senare på sommaren kom mina föräldrar för att hälsa på. Vi bestämde oss för att visa de gården som vi skulle ha köpt och helt riktigt så stod försäljnings skyltar kvar.
Peter ringde till ägarna och de berättade att det fanns intressenter som ville ha gården men hela affären hade dragit ut på tiden och nu hade det gått tre veckor redan, varefter vi ringde till mäklaren igen och sade till honom att vi var fortfarande intresserad.
Vid den tidpunkt hade jag redan flyttat in i gården och Peter tog upp sina renoverings planer igen.
 Så tog det en vecka och mäklaren ringde - de andra hade sig dragit ur eftersom det var för dyrt att renovera.
Öde - huset ville ha oss och inte de andra. Kom inte precis som en överraskning för oss.

Mangårdsbyggnad i 1800-talsstil till salu

Byggnadsår: 1865 enligt Lantmäteriet                                                                                          Fastigheten belägen i vackert kulturbyggd. Mangårdsbyggnaden ligger mycket vackert beläget på stor  lummig parkliknande trädgårdstomt. I trädgården finns det även en stor jordkällare med innerväggar/tak byggda i sten. Förslagsvis lämplig som vinkällare.                                              Byggnadssätt: Fasad - trä, Fönster - 2-glas, Tak - tegel, Stomme - trä, Bjälklag - trä,           Grundläggning: murad källare/torpargrund                                                                                  Uppvärmning: Oljepannecentral i flyggelbyggnad, öppen spis för myseldning                                  Övriga byggnader: två stora flyggelbyggnader i två plan - loft. Mycket goda förvaringsmöjligheter. Den ena av flyglarna, förrådsbyggnader har en byggyta på ca. 130 kvm  där bl.a ett större garage finns.  Den andra flygeln med en byggyta på ca. 35 kvm, innehåller bl.a oljepannecentralen.          Hönshus med bra utrymmen.                                                                                                           Rymlig jordkällare.                                                                                                                        Beräknad trädgårdsyta efter avstyckning i nuläget ca. 5000 kvm. Möjlighet för köpare att i samband med avstyckning av fastigheten förvara ytterligare mark vilket kan göra fastigheten lämplig som hästgård.    

                                                                                                                                 
Bottenvåning:
- i anslutning till entrén trevlig veranda under tak
- välkomnande hal/entré med trappa upp till övervåningen
- tre stora rum varav två av rummen i fil med gedigna trägolv. Öppen spis.
- stort kök med stora möjligheter att efter egna idéer skapa ny miljö.
- skafferi
- groventre
Övervåning:
- hall med utgång till balkong
- två stora rum med kattvindar i respektive rum som med fördel kan inredas
- WC/toalett
Källarplan:
-källare under större delen av byggnaden med gott om förrådsutrymmen

Tillfälle för köpare att själv återskapa/renovera stilfull rymlig mangårdsbyggnad samt två flyggelbyggnader i 1800-tals miljö. Vacker gårdsbild på stor parkliknande trädgårdstomt.


Sunday, October 5, 2014

Bilder från annonsen



I april 2014 tittade vi för första gången på vårs kommande hus. Just vid den tidpunkt tyckte vi dock att den låg för nära de andra gården, att det var för långt pendlings avståndet och Peter tyckte nog att marken var för lite för två hästar. Men så var det ju gårdsbilden, de fantastiska gamla byggnader som var oförstörda och ved närmare eftertanken kunde nog marken räcker till två hästar med. Det blev många utflykter till Tjällmo och vi  blev mer och mer kär i huset...